woensdag 30 januari 2013

Wasrek boven trapgat

Sinds wij in het achterafse Appelscha wonen hing ik mijn was in het trapgat op. Maar dan aan zo'n deurrekje wat er eigenlijk niet voor bestemd is én nog eens minder ruimte bied dan er is.
Dus hebben we dáár iets aan gedaan.
Mijn moeder had zoiets gezien en die hebben we gemaakt.

Dit is onze versie:

Aan het rek hebben we 2 blauwe touwen vastgemaakt en daaraan een katrol met haakje.

Iedereen kan er precies onderdoor lopen.

Aan het plafond hangen 3 katrollen. Omdat wij gipsplaatplafond hebben heb ik op zolder aan de andere kant van de gipsplaten extra houten balken aangebracht.

Links begonnen met een haakje, dan naar het rek en weer door een katrol aan het plafond.

Dan rechts door een katrol naar het rek en weer door een katrol aan het plafond. Het touw wordt vervolgens aan de reling van het trapgat vastgebonden.

We hebben eerst het trapgat opgemeten en dus geen rekening gehouden met hoe en waar we hem op konden hangen aan het plafond. Daarom hangt ie nu ook een stukje naast het trapgat, maar dat hindert niet.
Met het spannen van de waslijn moet je rekening houden met hoe je het rek in elkaar zet.
BIj ons zitten de lange kanten tussen de korte kanten. De lijnen zijn door de korte kant gespannen. Zo trek je de korte kanten tegen de lange kanten aan.

Dit wasrek is ongeveer 200 bij 90 cm breed en kan met gemak 3 wassen kwijt. Dán duurt het wel 1,5 dag voor het droog is of we moeten de hele dag boven luchten. 1 of 2 wassen ruim opgehangen zijn met een dag droog.

Geen opmerkingen: